Joop van der Veen & Ruben BusFraneker heeft de PC maar wij hebben het Bildtssongfestival!

Een muzikaal en gezellig Bildts onderonsje van en voor jong en oud.

Dit jaar werd het Bildtssongfestival alweer voor de 26ste keer georganiseerd. De organisatie was in handen van Annefrouk Hornstra, Gerard Hoekstra en Schelte Lep.

In een uitverkocht MFC Ons Huis, waar 1000 man genieten van entertainment, het publiek, een glaasje drinken en het bijkletsen met de mensen die je altijd weer treft op het Bildts Songfestival.

Gelijk gezellig

Terwijl Danny Panadero na een jaar van afwezigheid weer met zij helikopter landde op het podium, stroomde de zaal al vol. Waar menig feestavond pas na 23.00 gezellig wordt, was het in Ons Huis direct een gezellige drukte.

Danny zong samen met de songfestivalband zijn hit “omdat er Fuk jou in zit” en toen was het de beurt aan de jury voor de openingsact.

Jack Peters, Johannes Huisman, Aaltje Reitsma en Jeanine Kramer wilden de deelnemers een hart onder de riem steken en deden zelf het openingsnummer. Zij zongen Fire van the Pointersisters voor alle deelnemers en het publiek. De stemming zat er direct in.

Blok 1

Het eerste blok stond in het teken van debutanten. Maartje de Boer mocht het spits afbijten en zong het gevoelige nummer Make you feel my love van Adèle en zij werd begeleid op de piano door Nada Scheper. Maartje zong dit nummer prachtig. Woh als dit het niveau van de avond is, belooft het nog heel wat!

Uiteraard zijn de feestnummers een vast onderdeel van deze avond. Pieter Jan Plat, Jeroen Krist, Gosse Koopmans en Douwe Hoogenhuis hadden een aigen vertaling gemaakt op de tekst van de WC-experience Mag ik hier roken. Ze werden aangekondigd als de Skiethuus Experience met Maan ik hier roke. Het was groot feest en volgens mij kwam de rook het dak uit.

Janette Vrij zong het nummer Grenade van Bruno Mars. Zij had duidelijk veel plezier in het zingen en ondanks dat ze wat hees was zong ze dit nummer erg mooi.

Ook voor Guylian Kick, Ruben Lautenbach en Sjoerd Niels de Vries was het hun eerste keer op dit beroemde podium. Als All Stars zongen zij Groen Als Gras en dat was niet het enige wat groen was.

Blok 2

Na de pauze was het de beurt aan Jasper Laws en Nick Hoogenboom. Twee erg muzikale jongens maar ze waren vergeten dat het een songfestival was en speelden alleen op piano en drum een eigen creatie.

De vertrouwde gezichten van Wietse Jan Dijkstra, Schelte en Germ Bouma, Rein Schiphof en Sytze-Jorrit Jorritsma mogen met hun feestact niet ontbreken. Als de Lawine Boys ft. DJ Jerome zongen zij Sex met de kale. Een groot feest compleet met kapsalon Ton Deuse. En wie had dat nou gedacht dat die SytzeJorrit ook nog goed kan zingen.

Hendrika Vrij heeft in 2007 het BSF gewonnen. Nadat zij een oproep op hyves had gezet dat ze naar een leuk nummer zocht hebben haar vrienden Laura Jansen met Use Sombody uit gekozen. Geen slechte keuze want ze zong dit erg mooi en ze straalde op het podium.

Erik Schipper heeft maar liefst 4x het bsf gewonnen. Deze Bildtker om-útens vind meedoen belangrijker dan winnen, maar hij scoorde weer hoge ogen met Gavin DeGraw met Not over You.

Joop van der Veen zong voor het publiek misschien een niet bekend nummer Betterman van Pearl Jam. Hij werd begeleid door Ruben Bus op gitaar. Joop is een echte muzikant en kroop in de huid van Eddy Vedder.

Het 2de blok werd afgesloten door Wesley Wassenaar, Sido Visbeek en Alwin de Vries. Als Turbo M zong Wesley Tuinman met charme. Deze zingende tuinman zong goed en kreeg bloemen toe gegooid.

Blok 3

Het 3de blok werd geopend door Warda Hommema, zij zong Billy Jean van Michael Jackson en werd begeleid door Caitlin Laws op gitaar. Een heel mooi muzikaal duo, jammer dat ze geen gebruik hebben gemaakt van de band, nu bleef het wat klein voor zo’n grote zaal.

Het personeel van Expert bracht ons terug in de jaren 80, met het nummer Does your mother know van ABBA, compleet met glitterpakken.

Jannette Jensma zong You’ve got a friend van Carole King. Dit nummer is door diverse artiesten uitgevoerd maar dit was echt de versie van Jannette. Zij pakte haar 5 minutes of fame. Zij zong dit vol overgave en had de hele zaal ingepakt.

Sander Wassenaar en Peter Schat hadden 2 vriendinnen geregeld om hun te versterken. Met Go your own way van Fleetwood Mac hielden de meiden de boel bij elkaar want de heren zongen echt een toontje te laag (of zelfs niet).

Berry Kolkman is blij als het BSF er weer is want dan kan hij eindelijk weer in zijn moerstaal zingen. Met Ik bun moar een eenvoudigen boerenlul van Normaal nam hij het hele podium. Hij genoot zichtbaar en werd niet afgeleid door zijn 2 sexy “dames”.

De slotact was voor Pieter Jissel Bonnema, Pieter Hoekstra, Justin van Vliet, Mark Terpstra en Jelles Jacquet. Zij moesten het van de act hebben. Met 4 Voice of Holland stoelen waarin Marco Prostato, Angela Schaamluizen, Dikke Simon en van Helzen zaten. Zij moesten beoordelen en meezingen met Dance with somebody van Mando Diao.

En de winnaar is….

Het was nu aan de jury om in beraad te gaan. Er wachtte hun een zware taak die niet makkelijk was. Er wordt beoordeeld op zangtalent, expressie, inleving en overtuiging.

Voor de originaliteitprijs wordt gekeken naar de originaliteit en de interactie met het publiek. Nadat alle deelnemers op het podium stonden en iedereen You never walk alone had gezongen maakt de jury de uitslag bekend.

De jury kwam tot de volgende conclusie.
1. Joop van der Veen en Ruben Bus
2. Erik Schipper
3. Janette Vrij

De originaliteitsprijs was voor Wietse Jan, Schelte, Germ, Rein en Sytze-Jorrit.

Feest met Danny Panadero en de feestband

De avond werd afgesloten door een optreden van Danny Panadero en de songfestivalband. Dat deze grijs blonde god behalve smartlappen ook engels kan zingen heeft hij goed bewezen. Samen met de band zong hij de longen uit zijn lijf en stond het publiek met de handjes omhoog.

Ook zorgde de band weer voor volop entertainment. Al jaren zijn zij de vaste begeleidingsband en het is geweldig wat zij muzikaal ieder jaar weer presteren. Folkert Hans zorgde voor menig kippenvel moment met zijn magnifieke saxofoon en trompetspel. Om jaloers op te zijn.

Het was weer een geweldige avond waar we weer een jaar op moeten teren. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog en kunnen we nog even nagenieten op de site van bildtssongfestival.nl.

Tot volgend jaar!

Verslag Bildts Songfestival 2011

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *